• Jan Ghijselen, vzwcoach

Leidinggevende gezocht: 4 vragen om onrealistische verwachtingen te vermijden.


Vacatures voor leidinggevenden in non profit organisaties lijken soms meer op wishful thinking dan op een realistische taak- en competentieomschrijving. Het is begrijpelijk dat we bij belangrijke beslissingen zoals deze door onze wensen en onze hoop op sleeptouw worden genomen, maar opnieuw landen met onze voeten op de grond heeft ook zo zijn voordelen.

Hieronder vind je 4 vragen die je jezelf kan stellen om onrealistische verwachtingen te vermijden.

Beschikt onze organisatie over onbeperkte middelen?

Top talent heeft een prijs. Kan je organisatie dit wel betalen? En zou het ook helpen? De impact van leidinggevenden wordt zwaar overschat. Top managers worden momenteel verhandeld zoals top voetballers. De mythe van de eenzame held die op zijn eentje een ploeg of organisatie uit het slijk trekt en tot eenzame hoogtes optrekt.

De realiteit is heel anders: succes is meestal het gevolg van goed samenspel, voldoende middelen en een netwerk. Als je succes ziet is het meestal niet alleen die ene leider maar ook de Raad van Bestuur die haar verantwoordelijkheid neemt en haar netwerk inzet, eigen of geleende middelen mobiliseert en teams die initiatieven nemen.

Als je over voldoende middelen beschikt gebruik je je geld beter voor iets anders dan voor het aantrekken van een sterspeler.


Je zoekt een bepaald type? Be careful what you ask for.

Hoge verwachtingen trekken een bepaald type sollicitanten aan. Mensen die zelfbewust zijn en hoge eisen stellen aan zichzelf en aan de organisatie. Mensen die weinig geduld hebben met de typische trage besluitvorming in onze sector en die allergisch zijn voor gepalaver en onderhandeling. Het spreekt mensen aan die eerder solo spelen dan de samenwerking of consensus op te zoeken. En die ruimte hebben ze nodig om resultaat te halen.

En het omgekeerde is ook waar: het schrikt mensen af die veel competenties hebben maar eerder bescheiden of onzeker zijn. En onzekere mensen zijn niet noodzakelijk ongeschikt. Ze zouden best wel ’s meer geduld kunnen hebben en beter passen in je organisatie.

Hoort een top trainer thuis in jouw organisatie? Cultuur

Is je organisatie ook uitgerust om een top trainer aan boord te halen: qua infrastructuur, ondersteuning, kwaliteitsmanagement, samenstelling Raad van Bestuur, netwerk? Als je een top talent aan boord brengt, maar je Raad van Bestuur wil wel volop controle, dan loopt het slecht af. Zo’n manager zal. -terecht- voorwaarden stellen aan de structuur, de samenstelling van het personeelskader,de werking, de Raad enzovoort.-. Kortom, als het moet vooruitgaan stelt ie de hele organisatie in vraag en wil hij of zij de hele inrichting omgooien. Is jouw organisatie daar wel klaar voor?

Je organisatie heeft ECHT dringend een uitzonderlijk persoon nodig.

Het is van MOETEN

Ik hoop dat dit niet klopt. Ten eerste is een top medewerker zelden in staat om alleen een afgedreven tanker weer in de gewenste richting te loodsen. Ten tweede: als het water zo hoog staat dat enkel een uitzonderlijk talent het tij nog kan keren, dan is het probleem wellicht structureel en moet structureel aangepakt worden. Dan is het tijd om iedereen te mobiliseren en aan de bak te gaan.

Ten derde: als de situatie een super persoon vereist dan ligt het wellicht niet aan één persoon of functie. Dan hebben anderen, bestuurders, teamverantwoordelijken of medewerkers, hun verantwoordelijkheid onvoldoende opgenomen.

De opdracht is nu eenmaal veeleisend. Tsja , dat kan. Maar als ze in die mate veeleisend is dat je die ene witte neushoorn zoekt, dan is de functie wellicht slecht ontworpen of is de functiestructuur aan een make over toe.

#RaadvanBestuur #Organisatie #Management #Competentie #HR

blog 2020

Selecteer hieronder

© 2020 vzwCoach.be Proudly created with Wix.com

  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Basic Black