• Jan Ghijselen, vzwcoach

De 5 (4) kerntaken van Management: ORGANISATIE


Structuur en toewijzing

Het organiseren van je organisatie is één van je kerntaken als manager. Klinkt logisch. En het is verrassend simpel: een goede organisatiestructuur en een goede toewijzing van taken binnen die structuur.

Processen

Een prima manier om een organisatiestructuur te optimaliseren en de juiste taken correct toe te wijzen is vertrekken van de processen. Eens duidelijk is wat de kernprocessen en ondersteunende processen zijn, kan je er een structuur aan geven. De taken invullen is dan kinderspel. Maar dat betekent natuurlijk dat je de processen correct hebt geïdentificeerd en de noden, functies en taken degelijk in kaart hebt.


Overzicht

Als we het naar competenties vertalen is analytisch en structureel denken essentieel. Belangrijk is om “overzicht” te houden: teams of afdelingen hebben de “luxe” om zich te richten op hun kerntaken. Managers houden het overzicht: ze zien de afhankelijkheden van het ene proces of team van het andere team of proces en zorgen voor een goede structurele samenhang.

Structureel

We mogen organisatie niet met coördinatie verwarren. Organisatie is structureel, coördinatie is overleg en dus interpersoonlijk, ad hoc. Organisatie is structureel: dat wil zeggen dat het niet wijzigt met elk probleem dat zich voordoet. Het betekent dat het niet tijdelijk is en eerder duurzaam. Het wil tenslotte zeggen dat problemen die zich herhaaldelijk voordoen een “organisationele”, dat wil zeggen “een structurele” oplossing krijgen.

Een voorbeeld? Regelmatig is ons centrum ’s morgens te laat geopend. Een structurele oplossing betekent dat het “openen” van ons centrum een procedure is, die toegewezen wordt aan een functie in de organisatiestructuur. Dat opvolgen, controleren, controleren en de medewerker(s) hierin coachen zijn andere kerntaken voor het management.

#Strategie #Organisatie #Leidinggeven #Management #Competentie

blog 2020

Selecteer hieronder

© 2020 vzwCoach.be Proudly created with Wix.com

  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Basic Black