• Jan Ghijselen, vzwcoach

4 frames voor een beter management? Deel 3: het belang van het politieke frame


Het onderzoek van Herman en Heimovics heeft uitgewezen dat effectieve leidinggevenden het politieke frame meer en beter hanteren dan minder effectieve.

Politiek heeft een nare bijklank. Leiders die het politieke frame hanteren zullen het zelden benoemen. Ze zullen zichzelf eerder definiëren als mensgericht of structureel.


Politieke macht werkt het best als het onopvallend is, stelt Herman. Openlijk politiek gedrag zaait verdeeldheid en brengt je in een moeilijk parket. Het meest effectief zijn de doeners, wie er vooral over praat wordt scheef bekeken.

Alternatieve definitie voor het "politieke" frame Maar goed, ook voor u als lezer klinkt politiek wellicht negatief.

Daarom geeft Herman een alternatieve visie op het politieke frame.

Effectieve leidinggevenden zijn realisten. Ze erkennen en aanvaarden dat hun organisatie en de bredere wereld bestaat uit groepen met tegenstrijdige belangen. Ze weten dat leidinggeven vereist dat je coalities kan smeden, conflicten kan oplossen, onderhandelen.

Politiek beslagen managers zijn niet immoreel of manipulerend.

Ze kunnen leven met de vaststelling dat belangen verschillen en soms botsen. Ze hebben de nodige vaardigheden om te onderhandelen, compromissen te sluiten en samenwerking te vinden. En ze voelen er zich niet ongemakkelijk bij, hoewel ze hun politieke vaardigheid niet openlijk als een onderdeel van hun management strategie zullen benoemen.

Hoewel het een Amerikaans onderzoek is, klinkt dit ons wellicht bekend in de oren. Meer 'symbolisch 'georiënteerde leidinggevenden hebben het er zonder twijfel moeilijker mee. Ik zelf ook, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat 'politiek' dagelijks kost is. En dat politieke vaardigheden belangrijk zijn voor leidinggevenden.

Een constante in het onderzoek van Herman en Heimovics is dat effectieve leidinggevenden het politieke frame hanteren, maar er niet openlijk voor uitkomen. De negatieve bijklank wint het van de realiteit en dat kunnen we best begrijpen. Echter, in ons werk moeten we vaak vaststellen dat we geconfronteerd zijn met groepen, met belangen, met macht. En ik denk dat elke leidinggevende kan beamen dat een groot deel van het werk bestaat uit onderhandelen, compromissen sluiten, bemiddelen, omgaan met conflicten.

Een ander frame hanteren: het verhaal opnieuw bovenhalen of -omgekeerd- structurele maatregelen nemen, kan een containerconflict soms opnieuw vlot trekken.

Conclusie

De 4 frames of "brillen" waardoor je naar je organisatie, je werk, leiderschap en problemen kijkt, kunnen je helpen om helderder te zien. De vaardigheid om elk frame te hanteren en -op maat van de situatie- de juiste bril te dragen, is een kerncompetentie. Niemand zal ooit uitblinken in alle 4 de frames, maar in coaching merk je vaak dat het her-framen, het veranderen van bril, nieuwe inzichten mogelijk maakt.

Regelmatig stel ik vast dat er vastgelopen conflicten zijn die men structureel wil aanpakken (of omgekeerd: symbolisch bijvoorbeeld) en die steeds meer lijken vast te lopen. Een ander frame hanteren: het verhaal opnieuw bovenhalen of -omgekeerd- structurele maatregelen nemen, kan een containerconflict soms opnieuw vlot trekken.

#Management #Leidinggeven #Competentie

blog 2020

Selecteer hieronder

© 2020 vzwCoach.be Proudly created with Wix.com

  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Basic Black