• Jan Ghijselen, vzwcoach

3 dingen die jouw organisatie kan doen om goede leidinggevenden te behouden ondanks lage lonen en be


De turnover bij leidinggevenden is hoog. Belgische cijfers hebben we niet, maar sla er de vacatures op 11.be op na. Recent onderzoek van Landles-Cobb wijst uit dat een derde van de leidinggevenden zelf wil vertrekken en dat meer dan 40% van de non profits de afgelopen twee jaar minstens één leidinggevende hebben moeten vervangen.

Binnen de vzw hebben we maar beperkte mogelijkheden om leidinggevenden concurrentieel te verlonen en de doorgroeimogelijkheden zijn ook beperkt.

En dat hoeft geen drama te zijn.


 • De hoge lonen zijn geen garantie: onderzoek vindt geen enkele correlatie tussen het loon van leidinggevenden en de resultaten. Dus, die hoge lonen voor de management-supersterretjes garanderen geen return.

 • De vele doorgroeimogelijkheden die bedrijven hebben gecreëerd hebben geleid tot een wildgroei van controlerende en management-functies. Veel topbedrijven worstelen met een overaanbod aan C-functies (CEO, CFO, assistent COO's). En ook hier vindt onderzoek geen enkele correlatie tussen de grootte van de overhead en de resultaten.

Dus, doorgroeien en loonsverhogingen zijn niet onmiddellijk aan de orde. Hoe houden we goede leidinggevenden dan wel aan boord?

Landles-Cobb (en anderen) zien 3 belangrijke factoren:

 • Opportuniteiten, kansen

 • Coaching en ondersteuning

 • Opleiding en vorming

Opvallend is dat het onderzoek van Landles-Cobb aantoont dat, bijvoorbeeld, opleiding niet noodzakelijk gepaard hoeft te gaan met loonsverhoging. Betere vaardigheden vereisen geen barema-aanpassing, meer verantwoordelijkheid soms wel.

Dus, ze ziet 3 domeinen waarop jouw organisatie kan ingrijpen om leidinggevenden aan boord te houden.

Opportuniteiten en kansen

In dit onderzoek gaat het over de "ruimte" om te werken, te oefenen en te experimenteren. Het houdt in dat er plaats is voor fauten! en plaats voor leren.

In een eerdere blog vertel ik hoe belangrijk het is dat Raden Van Bestuur evolueren van directiecomité naar echte Raden van Bestuur. Veelal zitten Raden van Bestuur op het domein van de leidinggevenden, in de eerste plaats omdat ze zelf vaak ook leidinggevende zijn in hun eigen organisatie. De neiging om te gaan micromanagen, de ruimte in te perken, de leidinggevenden met goede raad of kritiek te overladen is dan groot.

Dat laatste is dus niet wat we zoeken. Wel: ruimte, kansen, een eigen bevoegdheidsdomein zonder iemand die over de schouder meekijkt en voortdurend bijstuurt, goedkeurt of afkeurt.

Coaching en ondersteuning

Coaching en ondersteuning is duidelijk. Is het ondersteunen van de leidinggevende een kerntaak van de Raad van Bestuur, of niet? Een RVB die zelf niet kan ondersteunen zou een coach of consultant kunnen aanstellen die de leidinggevenden kan helpen.

Dit betekent niet dat er geen kritiek kan zijn, zeker wel, maar coaching is een sleutelrol voor elke leidinggevende en in het bijzonder van bestuurders.

Opleiding en vorming

Opleiding en vorming maakt mensen competent (mits een aantal voorwaarden, maar daarover later) en competent zijn is een belangrijk aspect van welbevinden.

Zelfdeterminatietheorie, een sterk evidence based tak van de psychologie en momenteel stevig in opmars als motivatie-theorie, zegt dat mensen welbevinden ervaren als er een combinatie is van competentie, betrokkenheid en autonomie.

Opgelet: coachen en ruimte geven!!!!

De combinatie tussen coachen en ruimte geven zorgt vaak voor verwarring. Een Raad van Bestuur wil coachen en het resultaat is dat de leidinggevende zich verstikt en gemicromanaged voelt. En vaak terecht. Hoe goed bedoeld ook, coachen is niet controleren of overladen met goede raad. Coaching laat ook de manoevreerruimte van de coachee intakt, zoniet...

Als het moeilijk is leidinggevenden te behouden? Stel jezelf de vragen...


 • Hoe zorgen we er voor dat de leidinggevenden ruimte hebben om te werken en te ontwikkelen? Hoe geven we meer ruimte zonder controle volledig op te geven?

 • Doen we aan micromanagement? En wat kunnen we doen om dit te vermijden.

 • Welke coaching en ondersteuning bieden we onze leidinggevenden? Wat kunnen we doen om dit te verbeteren?

 • Welk opleidingstraject volgen onze leidinggevenden? Hoe bouwen we aan hun competentieversterking? Welke impact en keuzes kunnen ze zelf maken? Hoe zorgen we ervoor dat ze de nodige tijd kunnen vrijmaken voor opleiding.

Succes!

#Medewerkers #Opleiding #RaadvanBestuur #Leidinggeven #HR #Retentiebeleid

blog 2020

Selecteer hieronder

© 2020 vzwCoach.be Proudly created with Wix.com

 • Twitter Social Icon
 • LinkedIn Basic Black